På bio med Bolist

På bio med Bolist

170 utställare visade upp sig för cirka 600 representanter från 146 butiker när den årliga Bolist-mässan hölls på Elmia i Jönköping. Årets Bolist-butik blev Lindbergs Bygg & Färg I Bergkvara. Årets leverantör blev GGM.

JBF skrev för några år sedan om Bergkvara-företaget Lindbergs Bygg & Färg som har gamla anor men med stora ambitioner och som expanderar. Andreas Åhnstrand och Anders Karlsson är ägarna som fick ta emot priset på lördagen.

GGM som blev Årets leverantör importerar olika typer av byggprodukter från Asien. Omsättningen har gått från 3 miljoner till över 20 miljoner kronor på bara några år.

Bolist satsade i år hårt på att visa upp sitt nya byggvarulager i Helsingborg där man hittills bara kunnat erbjuda järnvaruprodukter. Man börjar med gips, skivmaterial och isolering och fyller sedan på undan för undan. En liten biograf som visade informationsfilmer om logistiklösningen hade byggts upp med röda mattan, popcornautomat och allt.

– Idén är helt underbar. Istället för att försöka få ihop ett gipslass kan man kombinera tre olika saker till en bil med släp och få fraktrabatter och så vidare, säger Jonas Reinholdsson på Önne Trä & Byggvaror utanför Kristianstad, när han sitter i salongen med kollegan Fredrik Wandelin.

Och företaget Siniat blev först med att leverera gipsprodukter med båt från Holland till Sverige och Bolists lager i Helsingborg.

– Bolist köper direkt från vår fabrik i Holland. Det är spännande nytänk i logistiken. Kunderna får ju absolut bästa priset, ett free on board-pris, för vi släpper båten i Holland, berättar Matias Testart på Siniat.

Kärcher visade bland annat upp en golvtvätt som är relativt ny i sortimentet där inspirationen hämtats från en traditionell skurmaskin.

– Vi har gjort om den till ett konsumentformat. Den ersätter hinken och moppen, säger Anna-Lena Frisell på Kärcher.

 Tvätten fungerar både för sten och lackade och oljade golv.

Star Trading vill få oss att tänka på julen nästan ett år i förväg. De visade upp julstjärnor och ljusstakar bland annat.

– Man kan ju beställa det även fram mot sommaren och efter men många vill göra klart beställningarna redan nu för då slipper man tänka på det sedan, förklarar Erik Helgesson på Star Trading.

Urban Flodin på Jobbman slog ett slag för den lilla kompakta 2X90-butikshyllan med arbetskläder.

– Återförsäljarna ska inte bli avskräckta av att våra kläder tar för stor plats. Vi lägger in storsäljarna här.

Och storsäljarna är bland annat hantverksbyxor och picé-tröjor.

Sindas vd Fredrik Schön kunde visa upp nya Kassanovas affärssystem efter fem års utveckling.

– Vi tar med det gamla arbetssättet i det nya systemet. Men alla fönster är nya.

Kommer ni utbilda återförsäljarna?’

– Ja, det blir bland annat utbildningsfilmer och någon form av roadshow.

Johan Eggestrand på EAB visade upp en ny batterdriven kraftfull led-arbetslampa.  Den är ställbar, indikerar återstående laddningstid och har magnetfäste på baksidan. Den är sänkbar ner till en meter under vatten så att den kan spolas ren från smuts.

EAB demonstrerade också sågklingor för de vanligaste sänksågarna, en teflonbelagd klinga för trä och lackade ytor och en för minerit. Tidigare har detta från enstaka fabrikat och här pressas nu priset genom denna satsning.

Lars Sjöblom på Fiskars visade en universalklippare främst för årsskott på upp till 12-13 millimeter men också för taggiga rosor så att man slipper riva upp sin hud. Verktyget väger under ett kilo och har varit efterfrågat på konsumentmässorna.

– Klipparen har funnits med på varenda order på den här mässan så den är populär, säger Lars Sjöblom.

Göran Sjöberg på Hörby Bruk presenterade sortimentet från amerikanska Structron. Sjöberg böjde en av alla redskap för att visa hur tåligt glasfiberskaftet är.

– Det är helt omöjligt att bryta, säger han.

– Vi letade efter ett sortiment med redskap för proffsen och hittade detta. Det gör att vi slipper tillverka det själva.

Men produktionen fortsätter för fullt av skottkärror och annat. Göran Sjöberg berättar att man investerat sju mljoner kronor i en ny presslina för korgar.{cwattachments}

Partners vi arbetar med

Byggmaterialhandlarna har ett nära samarbete med ett flertal aktörer och företag i branschen.

Projekt vi arbetar med

Byggmaterialhandlarna bedriver ett kontinuerligt arbete för att förbättra för våra medlemmar. Bland annat genom olika kvalitetsprojekt.