2020-10-01

Ny release av vilmastandarden med hållbarhetskrav på gång

Byggmaterialhandlarna har beslutat om att en ny release av Vilmastandarden som reglerar vilken information leverantörer behöver tillhandahålla om de produkter som de säljer till byggmaterialhandeln. Den nya releasen omfattar krav på information om säkerhetsdatablad, innehåll av kandidatämnen, hormonstörande ämnen, sprängämnen, klimatdata och sista förbrukningsdag för produkter. Den nya releasen kommer att lanseras i januari 2021.

Byggmaterialhandlarna kommer att införa nya fält för hållbarhetsinformation i Vilmastandarden. Bakgrunden är att byggmaterialhandeln behöver informationen både för att leva upp till gällande lagstiftning och för att tillfredsställa våra kunders ökande hållbarhetskrav.

Byggmaterialhandlarna har nu fattat beslut om att en ny release, Vilma 2.6, kommer att lanseras i januari 2021. Den nya releasen omfattar krav på information om säkerhetsdatablad, innehåll av kandidatämnen, hormonstörande ämnen, sprängämnen, klimatdata och sista förbrukningsdag för produkter. All information om VAD produkten innehåller kommer att kunna registreras i de tilläggstjänster som Finfo tillhandahåller via Finfo Miljö.

Så som standarden är uppbyggd behöver en leverantör klara release 2.5 för att kunna nyttja den kommande nya releasen 2.6. Vi har gjort några förändringar av befintliga releaser för att underlätta process att kunna leverera information enligt den nya releasen. I release 2.3 kommer till exempel kravet om att kunna säkerställa elektroniska beställningar via GTIN att tas bort. Från och med release 2.4 kommer frågan om säkerhetsdatablad att omformuleras och frågorna om en produkt är bedömd i Byggvarubedömningen respektive SundaHus  att tas bort. Dessa ändringar kommer även att gälla release 2.5 och 2.6.

Byggmaterialhandlarna kommer tillsammans med Finfo att under hösten bjuda in till digitala informationsmöten för att presentera den nya releasen där ni självklart har möjlighet att ställa frågor. Inbjudningar till informationsmötena kommer att skickas ut inom kort.

Har ni frågor redan nu kontakta Byggmaterialhandlarna eller FINFO.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår