2020-10-13

Anmäl dig till Informationsmöte om Vilma 2.6

I januari 2021 släpper Byggmaterialhandlarna en ny version av Vilmastandarden. Vilma 2.6 med nya fält för hållbarhetsinformation. Releasen omfattar krav på information om säkerhetsdatablad, innehåll av kandidatämnen, hormonstörande ämnen, sprängämnen, klimatdata och sista förbrukningsdag för produkter.

Bakgrunden är att byggmaterialhandeln behöver informationen både för att leva upp till gällande lagstiftning och för att tillfredsställa våra kunders ökande hållbarhetskrav.

Byggmaterialhandlarna kommer att lansera en ny release av Vilmastandarden, Vilma 2.6, som reglerar vilken information leverantörer ska förmedla till byggmaterialhandlen för att de ska sälja produkterna. Den nya releasen kommer att lanseras i januari 2021. Den mfattar krav på information om säkerhetsdatablad, innehåll av kandidatämnen, hormonstörande ämnen, sprängämnen, klimatdata och sista förbrukningsdag för produkter. All information om VAD produkten innehåller kommer att kunna registreras i de tilläggstjänster som Finfo tillhandahåller via Finfo Miljö.

Så som standarden är uppbyggd behöver en leverantör klara release 2.5 för att kunna nyttja den kommande nya releasen 2.6. Vi har gjort några förändringar av befintliga releaser för att underlätta process att kunna leverera information enligt den senaste releasen  2.6. I release 2.3 kommer till exempel kravet om att kunna säkerställa elektroniska beställningar via GTIN att tas bort. Från och med release 2.4 kommer frågan om säkerhetsdatablad att omformuleras och frågorna om en produkt är bedömd i Byggvarubedömningen respektive SundaHus  att tas bort. Dessa ändringar kommer även att gälla release 2.5 och 2.6.

Byggmaterialhandlarna har  tillsammans med Finfo bjudit in till digitala informationsmöten för att presentera den nya releasen där ni självklart har möjlighet att ställa frågor. Kommande informationmöte är den 8 december. Anmäl dig här.

Läs mer mer om Vilma 2.6 (pdf)

Här får du vägledning för hur du ändrar Vilma release (pdf)

Har ni frågor redan nu kontakta Byggmaterialhandlarna eller FINFO.

  • I januari 2021 släpps ny release av Vilmastandarden

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår