2025-03-27
Återställning av ROT-avdraget till 50 % året ut
I en artikel i Dagens Industri den 24 mars debatterar vi för ett grönt ROT framåt. Vi är mycket glada för regeringens beslut om att återställa ROT-avdraget till 50 procent igen som gäller året ut. Framåt tror vi på ett grönt ROT. Om vi ska minska sektorns miljöbelastning behöver vi styra mot ett mer hållbart byggande och renovering.
Den 21 februari föreslog regeringen en tillfällig höjning av rot-avdraget från 30% av arbetskostnaden till 50% från 12:e maj till sista december 2025. Det är ett utmärkt förslag för byggsektorn i ett kritiskt konjunkturläge, men ska vi minska sektorns miljöbelastning behöver vi även styra mot ett mer hållbart byggande, skriver Monica Björk vd på Byggmaterialhandlarna.
När du anlitar ett företag för reparation, om- eller tillbyggnad kan du få skattereduktion, s.k. rot- avdrag för delar av arbetskostnaden. Branschorganisation Byggmaterialhandlarna har analyserat hur ROT avdraget nyttjats i praktiken. Genom unika siffror från Skatteverket har vi kunnat se effekten av det tillfälligt förhöjda avdraget på 75 000 kr, som infördes under andra halvan av 2024. Trots att möjligheten till det förhöjda avdraget endast gavs under 6 månader, nyttjades det av 52 000 personer till ett värde av 3,4 miljarder kr.
Under helåret 2024 köptes renoveringstjänster för 41 miljarder kronor varav 12,4 miljarder kr utbetalades i ROT-bidrag. Rot-avdraget nyttjades av nästan 1,2 miljoner svenska medborgare fördelat relativt jämnt över alla 290 kommuner. Under året var det 84 000 företag som levererade tjänster av det totalt 120 000 företag som finns inom sektorn.
Det höjda taket i ROT-avdraget 2024 stod för över en fjärdedel av ROT-utbetalningarna
Våra beräkningar visar att den förhöjda delen av ROT stod för 28% av rotavdraget utbetalningarna under 2024. Trots att den höjda bidragsdelen inte marknadsfördes aktivt av regeringen och endast var tillgänglig i sex månader, användes möjligheten av förvånansvärt många personer. Vår slutsats är att rot-avdraget är ett effektivt sätt att styra privatpersoners köpbeteende och att vi trots en begränsad informationsinsats kan styra utfallet. Genom befintliga data från Skatteverket kan vi också snabbt mäta om insatsen blir lyckosam eller inte.
Ur ett klimat- och resursperspektiv behöver vi bli bättre på att använda existerande byggmaterial och öka andelen återbrukat material. Byggmaterialhandeln måste också bli bättre på att erbjuda marknaden fler hållbara byggprodukter. Eftersom byggnader i Sverige förbrukar 20 procent av landets totala energi, är det också angeläget att minska bostäders energiförbrukning.
Omvandla ROT till ett grönt ROT-avdrag
Vår bedömning är att regeringens förslag om höjt ROT kommer ge en tydlig ekonomisk effekt under detta år, men det behöver fortsätta även nästa år. Vi föreslår att det omvandlas till ett Grönt rot-avdraget med en skatterabatt på maximalt 50 procent av både arbets- och materialkostnaden upp till maximalt 100 000 kr. Detta som ett kraftfullt incitament att accelerera den cirkulära omställningen.
Byggmaterialhandlarna föreslår att följande ingår i ett grönt ROT-avdrag:
1. Energieffektivisering av bostäder
Prioritera åtgärder som minskar energiförbrukningen i bostäder. Fokusera på klimatskalet som väggar, tak och golv. Det kan exempelvis vara tilläggsisolering, byte av gamla fönsterglas till treglasfönster och införande av mer effektiv värmekälla. Utmärkt att också koppla detta till EU direktivet om byggnaders energiprestanda (EPDB) som nu är under implementering i Sverige.
2. Ökad cirkularitet av byggmaterial
Prioritera och underlätta för att bygga med återbrukat byggmaterial. Om minst 10 procent av ROT-statistik 2024 Under år 2024 köpte nästan 1,2 miljoner svenskar ROT tjänster för sammanlagt 41 miljarder kronor varav 12,4 miljarder kronor utbetalades i ROT-bidrag. Av dessa var 3,4 miljarder kopplat till det förhöjda rot-avdraget. 84 000 företag levererade ROT tjänster under året. byggmaterialet i ett renoveringsprojekt är återbrukat material ska man vara kvalificerad för grönt rot-avdrag.
3. Fokus hållbara produkter
Prioritera att privatpersoner använder och efterfrågar hållbara produkter som är klassificerade i ett miljöbedömningssystem eller produkter med låg klimatpåverkan. Om minst 25 procent av mängden inköpt byggmaterial är hållbart ska man vara kvalificerad för grönt rot-avdrag.
Genom att införa ett grönt rot-avdrag så får vi landets befintliga bostäder att bli mer hållbara samtidigt som vi stimulerar bygg- och bostadssektorn. Ett effektivt grönt rot-avdrag är en investering i en hållbar framtid där jobb skapas och där klimatmålen nås.
Monica Björk, vd, Byggmaterialhandlarna
Läs debattartikeln i Dagens Industri
-