2020-05-06

Det krävs utbildning för att få sälja växtskyddsmedel

Från den 26 november 2015 ska alla som säljer eller distribuerar växtskyddsmedel ha någon hos sig som har gått utbildning*) och fått ett utbildningsbevis för att få tillhandahålla växtskyddsmedel på marknaden. Personen ska kunna ge kunder information om hur medlet ska användas, vilka hälso- och miljörisker som kan finnas och hur man ska hantera medlet för att minska riskerna.

Kravet innebär inte nödvändigtvis att personen i fråga ska finnas på plats, utan det kan räcka med att vara tillgänglig via telefon vid försäljningstillfället.

Byggmaterialhandlarna har anlitat Per Baummann som har behörighet för användning av växtskyddsmedel, s k Användningstillstånd. 

Har några kunder frågor kring växtskyddsmedel och  ni inte själva har någon bland personalen som har ett utbildningsbevis kan ni hänvisa direkt till honom. Om tillgång till kompetens saknas, så innebär det vid kontroll en miljösanktionsavgift om 5.000:-, för butiken ifråga.


Per Baummann
mobil 0722-46 88 34.


*) Krav på utbildning kommer från EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel och är infört i svensk lag. Reglerna finns i den svenska bekämpningsmedelsförordningen och i Kemikalieinspektionens föreskrifter. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår