2020-03-25

Stark februarimånad för byggmaterialhandeln

Byggmaterialindex visar att försäljningen årets två första månader ökade med 7,4 procent jämfört med samma period förra året.

Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att den ackumulerade försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 7,4 procent under januari och februari 2020 jämfört med samma period föregående år. En extra försäljningsdag i och med skottåret samt det milda vädret som bland annat aktiverade försäljningen av trädgårdsprodukter i februari är två drivande faktorer. Corona bedöms ha haft en begränsad effekt på utvecklingen i februari men kan komma att påverka desto mer framöver. Framför allt handlar det om varubrist av varor med produktion i Kina och Italien, konsumenter som vill undvika butiker samt byggprojekt och försäljningsarbete som påverkas av att fler än normalt är sjuka eller tvingas jobba hemma. En påtvingad stängning av byggmaterialhandelns butiker från politiskt håll skulle slå hårt mot aktörerna och skulle dessutom göra att en viktig samhällsfunktion gick förlorad på kort sikt. Som prenumerant har du möjlighet att löpande få information om utvecklingen i byggmaterialhandeln både i riket och brutet på regioner. Dessutom kan du varje kvartal ta del av detaljerad varugruppsstatistik.

För mer information och för att prenumerera på statistiken gå in på www.byggmaterialindex.se.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår