2020-05-06

Vd reflekterar över Coronakrisen

Corona-pandemin har skakat om hela vårt samhälle i grunden. Vi behöver alla hjälpa till att stoppa smittspridningen och rädda så många liv som möjligt. Och även om byggmaterialhandeln än så länge inte har drabbats av minskad försäljning så är vi såklart inte opåverkade. Exempelvis har besöken på vissa håll minskat rejält i de fysiska butikerna medan e-handeln har ökat i branschen i stort. Och läget kan ändras snabbt. Det finns en stor oro i branschen för konsekvenserna av den ekonomiska nedgången vi nu ser i samhället och såklart en rädsla för en kommande lågkonjunktur.

Nyligen presenterade vi Byggmaterialindex, som visade att försäljningen ökade med 11,5 procent under mars i år jämfört med samma månad förra året. Utvecklingen beror på flera faktorer, både en mildare vinter i stora delar av landet som gjort att försäljningen av varor kopplat till trädgård och utomhusprojekt aktiverats, samt ökat hemarbete. Det är såklart glädjande att försäljningen i branschen inte har drabbats negativt än så länge. Men fortsätter de ekonomiska indikatorerna neråt finns en överhängande risk att byggprojekt pausas och att hushållen håller igen sin konsumtion.

Byggmaterialhandeln är en viktig samhällbärande sektor som står för 10 procent av sällanköpshandeln i Sverige. Vi har uppmanat och blivit hörsammade av regeringen om att värna vår samhällsbärande funktion och låta våra medlemsföretag hålla butikerna öppna och fortsätta att leverera material under rådande pandemi.

Vi hoppas att det vi nu ser är kulmen på pandemin och att vi kan börja blicka framåt mot ett mer normalt liv utan ett dödligt virus som ett överhängande hot. Vi ser att flera länder sakta men säkert börjat öppna upp sina samhällen och verksamheter igen. Vi hoppas den utvecklingen fortsätter och kommer att gälla även Sverige.

Vi vill förstås alla se framåt och till livet efter denna kris. Från Byggmaterialhandlarna  fortsätter vi dialogen med politiker om lämpliga stimulansåtgärder för att återstarta samhället, där vi är med och bidrar till att bygga ett hållbart samhälle. För även när smittspridningen blir hanterbar har vi fortfarande klimatutmaningen att hantera. Corona-viruset har fått många, inte minst politiker att reflektera kring hur samhället fortsatt ska verka. Det kommer sannolikt ta ganska lång tid att komma förbi krisen och samhället kommer då nog inte se ut som det gjorde innan pandemin. Vår ambition att bidra till ett hållbart byggande och de budskap vi formulerat kring hållbarhet i vårt "position paper" får säkerligen ännu större relevans framöver. Och det gäller nog även den digitala utvecklingen, som lär öka i hastighet och betydelse, både för branschen och våra arbetssätt inom förbundet.

Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna

 

 

 

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår