2020-08-26

Artikel från tidningen Market idag Säljfest i bygghandeln - men snart kommer baksmällan: "Kommer inte se lika bra ut"

Många branscher krisar till följd av corona-pandemin men byggbranschen går mot strömmen och säljer mer är någonsin. ”I juni var försäljningsökningen 20,8 procent så det ser väldigt bra ut”, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna. Bygghandeln är en av de branscher som lyckats dra nytta av flera av de effekter som coronapandemin har haft på samhället – och försäljningsökningen är tydlig. Andra kvartalet var ökningen 12,6 procent. Sammanslaget årets första sex månader var ökningen 11,1 procent enligt Byggmaterialindex.

Många branscher krisar till följd av corona-pandemin men byggbranschen går mot strömmen och säljer mer är någonsin. ”I juni var försäljningsökningen 20,8 procent så det ser väldigt bra ut”, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

Bygghandeln är en av de branscher som lyckats dra nytta av flera av de effekter som coronapandemin har haft på samhället – och försäljningsökningen är tydlig. Andra kvartalet var ökningen 12,6 procent. Sammanslaget årets första sex månader var ökningen 11,1 procent enligt Byggmaterialindex.

– Vi är otroligt gynnade av att folk jobbar hemma, man är mer flexibel och har mer tid över, då tar man sig tid till att snickra lite på altanen på lunchen eller fixa något annat i hemmet, säger Karin Eriksson, vd för Mestergruppen Sverige.

Josef Gäreskog, analytiker på HUI, ser ett antal faktorer som spelat in i de stora ökningarna.

– Många är permitterade men har fortfarande en bra lön och är dessutom i stor utsträckning hemma. Inställda resor betyder också att folk har pengar, och kanske även tid, över som man hellre lägger på altanen eller renoveringar.

En bidragande faktor till den stora försäljningsökningen är e-handeln. Traditionellt har bygghandeln haft en relativt låg andel e-handel, men det är något som håller på att förändras i och med corona.

– Pandemin har skyndat på det digitala erbjudandet som har varit på väg under en lång tid. Det är många nya kundgrupper som har börjat e-handla och de som redan gjort det har snarare ökat sin frekvens, säger Josef Gäreskog.

Bolist hade en försäljningsökning på över 200 procent inom e-handeln i maj. Ackumulerat under året var det då en ökning på 65 procent – och intresset har inte mattats av.

– Näthandeln har gått jättebra både för XL-Bygg och Bolist. Vi har sett att vi nått nya målgrupper med näthandeln – kanske riskgrupper som inte ville besöka våra varuhus på grund av smittorisken, säger Karin Eriksson.

Byggmax e-handel ökade med 62 procent under andra kvartalet, mycket tack vare investeringar i näthandeln menar vd Mattias Ankarberg.

– Vi har en ny sajt och har lagt till fler leveranssätt och det har verkligen gett utdelning. Den stora vinnaren är vår click and collect som är väldigt uppskattad av kunderna och står för 14 procent av orderna.

Trots de stora försäljningsökningarna under våren och sommaren ser 67 procent av tillfrågade bygghandlare fortsatt positivt på framtiden enligt siffror från Byggmaterialindex. Men det finns orosmoln på horisonten.

– Det kommer vara god tillväxt de kommande månaderna även om vi kanske har sett toppnoteringarna nu under sommaren. Men en ökad arbetslöshet som vi nu ser kommer att ge sämre köpkraft och bygghandeln är en konjunkturkänslig bransch. Våren 2021 kommer inte se lika bra ut som det gör i dag, säger Josef Gäreskog, analytiker på HUI.

Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna, tror dock inte att byggbranschen kommer hamna i samma situation som många andra branscher.

– Vi har klarat den akuta krisen men vi kommer också att påverkas av konjunkturnedgången, däremot tror jag inte det blir mängder av konkurser som i andra branscher. Vi är väl förberedda för lite tuffare tider och har tagit höjd för det.

Karin Eriksson, vd för Mestergruppen Sverige, håller med.

– Vi påverkas så klart av vad folk har i plånboken. Blir det här långvarigt så kommer det bli tufft även för oss. Jag har svårt att tro att vi kommer fortsätta se tvåsiffriga ökningar framöver, inte hela hösten. Men det finns en stor optimism inom branschen så vi får väl se.

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår