2021-04-01

Det krävs utbildning för att sälja växtskyddsmedel

Alla som säljer eller distribuerar växtskyddsmedel måste ha någon hos sig som har gått utbildning*) och fått ett utbildningsbevis för att få sälja växtskyddsmedel. Personen ska kunna ge kunder information om hur medlet ska användas, vilka hälso- och miljörisker som kan finnas och hur man ska hantera medlet för att minska riskerna.

Kravet innebär inte nödvändigtvis att personen i fråga ska finnas på plats, utan det kan räcka med att vara tillgänglig via telefon vid försäljningstillfället.

Byggmaterialhandlarna tillsammans med Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel har gemensamt avtalat med Per Baummann att han ska upprätthålla en jourverksamhet i nämnda avseende. Per Baummann har behörighet för användning av växtskyddsmedel, s k Användningstillstånd (Lst i Skåne, löpnr: 3691). Behörigheten är giltig t o m 2022-05-31.

Har några kunder frågor kring växtskyddsmedel och  ni inte själva har någon bland personalen som har ett utbildningsbevis kan ni alltså hänvisa direkt till honom. Telefonnummer till Per Baummann: 0722-46 88 34. Har ni frågor går det också bra att kontakta Per Baummann direkt.

Kemikalieinspektionen har i år ett särskilt tillsynsprojekt i detaljhandeln och vi har tagit fram en text med information som förväntas finnas väl synlig vid hyllan för växtskyddsmedel. Använd texten som det passar er. Ta del av informationstexten här.


*) Krav på utbildning kommer från EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel och är infört i svensk lag. Reglerna finns i den svenska bekämpningsmedelsförordningen och i Kemikalieinspektionens föreskrifter. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår