2021-11-08

Grattis Magdalena Andersson till det nya jobbet!

Byggmaterialhandlarna säger grattis till nya jobbet som partiledare för Socialdemokraterna och passar samtidigt på att skicka med några förslag från branschen.

Med orden ”Göteborg är staden på G” så inleddes Socialdemokraternas 41:e partikongress i ordvitsarnas huvudstad Göteborg. Huvudnumret var att välja ny partiordförande efter Stefan Löfven. Att det blev Magdalena Andersson som efterträdde som partiledare var redan klart i förväg. Från Byggmaterialhandlarna säger vi grattis till nya jobbet och passar samtidigt på att skicka med några förslag från branschen.

Parollen för årets partikongress för Socialdemokraterna är ”vi bygger landet”. Och i sann Göteborgsanda får vi från Byggmaterialhandlarna komplettera budskapet med att ”det är vi som levererar byggmaterialet”. För vi finns i Sveriges alla 290 kommuner och levererar dagligen till alla små och stora byggprojekt. Vi sysselsätter 21 000 personer och alla bolag tillsammans omsätter mer än 90 miljarder kronor på årsbasis.

Men allt är inte frid och fröjd inom byggsektorn. Det byggs för få bostäder i Sverige. De kommande åtta åren behöver det byggas minst 600 000 bostäder, enligt statistik från Boverket. Av dessa så behöver 400 000 byggas till våra unga, så att de kan flytta hemifrån och få sitt första boende. 70% av alla bostäder behöver byggas i storstadsregionerna.

För unga har svårt att få sin första bostad. De som inte har en förälder som kan hjälpa till med finansiering till en första bostad bor kvar längre hemma än önskat. Det blir svårare att hitta bostad i samband med studier och jobbet. Vi ser att det byggs för få prisvärda bostäder för de som står utanför bostadsmarknaden men också att det befintliga beståndet inte används fullt ut. Ökad rörlighet på bostadsmarknaden handlar om Sveriges utveckling och är en samhällsfråga värd att ta på allvar.

Bristen på bostäder har också genererat kraftiga prisökning som dessutom har accelererat de senaste åren. Det gör det svårt för personer med låg inkomst att få tillgång till en bostad. Strama regler från bankerna gör det också svårt för unga och personer som inte har fast anställning att överhuvudtaget beviljas lån till bostadsköp.

För att öka rörligheten på bostadsmarknaden har vi följande förslag till den nya regeringen att titta närmare på.

  • Se över lånetak och regler för hur mycket man får låna. En översyn av lånevillkor kopplat till fem gånger årsinkomsten. Enklare regler för ungdomar upp till 25 år att låna pengar till sin första bostad, t ex genom slopat amorteringskrav.
  • Utred former för Bospar för unga upp till 25 år. Titta på den tyska modellen kring Bauspar, som innebär att unga får låna till förmånlig ränta om man samtidigt sparar.
  • Differentiera reavinstskatten. Stimulerar personer som har bott länge i sina bostäder att flytta genom en lägre reavinstskatt.

Än en gång lycka till med det nya jobbet!

Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna

  • Parollen för årets partikongress för Socialdemokraterna är ”vi bygger landet”. Och i sann Göteborgsanda får vi från Byggmaterialhandlarna komplettera budskapet med att ”det är vi som levererar byggmaterialet”.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår